Je hebt hem: de perfecte houten tafel voor de tuin, het balkon of je woonkamer. Je kan er uren aan zitten met je laptop of natafelen met vrienden en familie. Een houten tafel waaraan geleefd wordt, heeft vaak de sporen om dat te bewijzen. Kleurpotloden, verfspatjes, kringen… Gelukkig is een houten tafel schoonmaken goed te doen. Als je het maar wel met beleid doet en geen zware schoonmaakmiddelen gebruikt.

Tafel schoonmaken: met liefde

Je houten tafel is met liefde gemaakt en daarom is het ook goed om met liefde de tafel te reinigen. Gebruik daarom alleen schoonmaakproducten die geschikt zijn voor je tafelblad. Test voordat je een reinigingsproduct gaat gebruiken eerst op een onopvallend stukje tafel of het geen uitbijtend effect heeft. Tot slot houdt je tafel er vooral van om schoongemaakt te worden met een zachte stofdoek. Door dit dagelijks te doen, neem je al veel vuil mee. Behandel je eikenhouten tafel ook geregeld met tafelolie om zo het hout zijn diepe kleur terug te geven en om vuil gemakkelijker te verwijderen. Zelfs het boenen met boenwas maakt een eiken tafel schoonmaken eenvoudiger. Zitten er dan toch vlekken op de tafel? Neem dan een microvezeldoekje en maak deze nat. Knijp het overtollige water eruit zodat de doek bijna droog is en maak daarmee de tafel schoon. Goed nadrogen met een droge doek en de tafel is weer schoon.

Schoonmaakmiddelen uit het keukenkastje

Een houten tafel schoonmaken doe je niet met agressieve schoonmaakmiddelen, maar met middelen uit het keukenkastje die op vriendelijke wijze reinigen en ontvetten. Zo kun je voor je houten tafel schoonmaakazijn, soda en groene zeep gebruiken. Niet tegelijkertijd natuurlijk. Gebruik daarnaast de zachte kant van een spons en zorg dat je geen schurende beweging maakt over het hout.

Groene zeep is geschikt voor diverse houten tafels, maar wordt vooral gebruikt bij het schoonmaken van teakhout. Los een lepeltje groene zeep op in handwarm water en maak er een lekker sopje van. Vervolgens dompel je een spons onder in het mengsel, knijpt dan zoveel mogelijk water uit de spons en gebruikt de zachte kant om de tafel mee schoon te maken.

Schoonmaakazijn is dé ontvetter in het keukenkastje. Je kan er je ramen mee zemen, de deuren mee afnemen en zelfs de vloer dweilen. Het is ook heel geschikt voor een eiken tafel schoonmaken. Dit kan op twee manieren: los een scheutje schoonmaakazijn op in handwarm water, dompel de spons onder, knijp deze vervolgens goed uit en reinig de tafel. Bij de tweede manier vermeng je een paar druppels schoonmaakazijn op in olijfolie. Dit mengsel is uitermate geschikt om kringen en vlekken uit eikenhoutentafels te verwijderen. Wrijf met een zachte doek je olijfoliemengsel op de vlek en laat het intrekken. Daarna neem je het met een schone doek af en de vlek is verdwenen. Soda is een ouderwets schoonmaakmiddel. Ook dit los je op in water en maak er een lekker sopje van.

Vervolgens kan je met een uitgeknepen spons tafelblad en tafelpoten schoonmaken.
Let wel: een geoliede tafel of gelakte tafel moet je op andere wijze schoonmaken dan een tafel die onbewerkt is. Onbewerkte tuintafels kun je met een borstel en een oplossing van groene zeep (al dan niet met soda) schoonmaken. Droog goed af met een doek om vochtplekken te voorkomen en je tafel is weer zo goed als nieuw.

Tips voor het voorkomen van vlekken

Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt ook voor vlekken in de tafel. Dek daarom de tafel toe als de (klein)kinderen spelen of kleuren aan tafel en met het eten. Bijvoorbeeld met een tafelzeil, tafelkleed of mooie placemats. Ook onderzetters voor pannen houden de tafel mooi. En leg leuke onderzetters van glas of kurk op de tafel in je lievelingskleuren. Deze beschermen de tafel tegen kringen en verkleuringen van glazen en mokken. Ook een beschermende laklaag kan helpen om de tafel te beschermen. Deze is dan al door de meubelmaker toegevoegd aan de tafel. Een dikke laklaag maakt de tafel schoonmaken ook veel gemakkelijker.

Buitentafels zou je in de herfst en wintermaanden naar binnen kunnen halen om aanslag en schade te voorkomen. Heb je geen plek om een tuintafel naar binnen te zetten, dek de tafel dan goed af met een ademend zeil, geschikt voor tuintafels. Het is belangrijk dat er zuurstof onder het zeil kan komen, zodat de tafel niet kan gaan schimmelen.

Houten tafels bij Meneer van Hout

Onze eikenhouten tafels zijn met deze tips ook zeer gemakkelijk schoon te houden en te beschermen. De eikenhouten tafels hebben stuk voor stuk een eigen karakter en robuust, maar afgewerkt uiterlijk. Deze tafels brengen je interieur helemaal tot leven. En mocht er dan toch een vlek ontstaan op de tafel, dan weet je nu hoe houten tafel schoonmaken moet: gewoon met spulletjes uit het keukenkastje en veel liefde. Dan geniet je weer snel van je prachtige tafel.