Eikenhouten tafels zie je vandaag de dag weer in veel interieurs terug. Dat is niet zo gek, want ze geven je interieur een warme, authentieke en landelijke uitstraling. Bovendien gaan ze meestal lang mee, mits je ze met liefde en aandacht behandelt. Hout wordt mooier naarmate het ouder wordt, maar soms wil je ook weleens iets anders. Heb jij zo'n prachtige eikenhouten tafel die je graag een frisse look wilt geven met een nieuw likje verf? Of wil je juist graag de natuurlijke schoonheid van het hout herstellen door een verflaag te verwijderen? In beide gevallen is het verstandig om dit klusje zorgvuldig voor te bereiden.

In dit artikel bespreken we een belangrijke stap in dit proces: je eiken tafel schuren. Wil je een echt mooi en duurzaam resultaat bereiken? Lees je dan vooraf in met dit artikel: Hoe een (eiken) houten tafel schuren? We beginnen met de voorbereiding.

Snel en efficiënt je eiken tafel schuren: de voorbereiding

Het schuren van je tafel wordt een stuk makkelijker en leuker met de juiste voorbereiding. De voorbereiding die nodig is hangt af van de staat waarin je tafel verkeert. Vertoont deze wat scheuren of gaten? Dan is het slim om deze eerst te vullen met houtvulmiddel. Zo krijg je straks een mooi egaal resultaat. Breng het zorgvuldig aan met een spatel en laat het drogen. Op de tube of pot lees je hoe lang hiervoor nodig is. Trek er voor de zekerheid 24 uur voor uit in je planning om teleurstelling te voorkomen. Als je straks de tafel gaat schuren, komen er veel kleine stofdeeltjes vrij, die overal terechtkomen. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je jezelf en je spullen hiertegen beschermen. Bedek je meubels met een dekzeil of lakens. Sluit tijdens het schuren de deuren en maak de openingen eromheen eventueel dicht met tape en oude handdoeken. Draag voor je eigen veiligheid een stofmasker, beschermbril en handschoenen. Zet het raam van de kamer waarin je werkt open.

Een houten tafel schuren: wat heb je nodig?

Weinig is vervelender dan halverwege een klusje te moeten stoppen. Daarom is het slim om van tevoren goed te bedenken wat je nodig hebt. Ga naar de winkel om het aan te schaffen of haal het uit de kast en leg het klaar. Zo kun je straks ongestoord doorgaan met je tafel schuren en ben je sneller klaar om deze te gaan verven. Hieronder vind je een makkelijk lijstje met benodigdheden:

  • Beschermbril, stofmasker en handschoenen
  • Dekzeil of laken, handdoeken en tape
  • Schuurpapier met blokje of schuurmachine
  • Stofzuiger en vochtige doekjes
  • (zo nodig) houtvuller en spatel
  • Eventueel ontvetter

Waar moet je nog meer aan denken bij het schuren van je tafel?

Wil je de tafel schuren om hem klaar te maken voor een nieuwe verflaag? Check dan of er misschien nog was op zit. Dit maakt het schuren namelijk een stuk lastiger omdat de gladde was zich op het schuurpapier verzamelt. Met een ontvettend reinigingsmiddel kun je de waslaag verwijderen. Zit er al een glad laagje verf op de tafel? Dan hoef je deze misschien niet altijd volledig te verwijderen. Als het om oude verf gaat die mogelijk lood bevat, is het veiliger om deze te laten zitten. Zo voorkom je dat deze stof zich verspreidt door de ruimte. Heb je een eikenhouten tafel? Ook dan kan het slim zijn om een laagje verf te laten zitten. Eikenhout bevat namelijk kleurstoffen die in wateroplosbaar zijn. Deze kunnen zich gaan vermengen met de kleur van de nieuwe verf. Een bestaand laagje verf dat er al op zit kan dit tegengaan. Is de verf op de tafel echter al aan het afbladderen, dan is het wel zaak om dit helemaal te verwijderen. Anders wordt je nieuwe verflaagje nooit mooi egaal. Kun je wel een laagje verf laten zitten, zorg er dan in ieder geval voor dat je alles schuurt totdat het dof is. Dan is het ruw genoeg om de nieuwe verf te laten hechten.

Enkele tips voor snel en makkelijk je eiken tafel schuren

Na deze uitgebreide voorbereiding moet het schuren van je tafel een fluitje van een cent zijn. Toch kun je hierbij misschien nog wat handige tips gebruiken. Of je nu kiest voor schuren met de hand of met een schuurmachine, kies voor schuurpapier met een middelgrote korrel. Schuur altijd met de houtnerf mee om overmatige glans te voorkomen. Zorg dat je gelijkmatig schuurt: niet te lang op dezelfde plek. Begin met de poten, laden en randen en doe dan pas het tafelblad. Ga door totdat je geen oneffenheden meer voelt. Verwijder stofresten van de tafel met de stofzuiger en wat vochtige doeken. Daarna is je tafel klaar voor een nieuw laagje verf, beits of olie. Succes!