Eikenhout is fantastisch materiaal, dat met de jaren alleen maar mooier wordt. Houten meubels hebben een natuurlijke charme en brengen warmte in elk interieur. Heeft u een eiken tafel en wilt u deze behandelen? Eikenhout behandelen is niet lastig. We geven u graag een aantal tips over hoe u het beste uw houten tafel behandelen kunt. Van onbehandeld hout tot de beste olie.

Onbehandelde eiken tafel behandelen

Wilt u een - tot nu toe - onbehandelde houten tafel behandelen, omdat deze vol zit met vlekken en ongewenste kringen? De beste manier om eikenhout te behandelen is om het goed in de olie te zetten, zodat u weer jaren plezier van uw mooie meubel heeft.

Wat heeft u hiervoor nodig?

  • Een katoenen doek die niet pluist
  • Schuurpapier met korrelgrootte 280 – 220
  • Een schuurblok
  • De juiste olie. Meer over de ideale olie leest u later.

Eikenhout behandelen, hoe werkt het?

Schuur de tafel lichtjes en regelmatig op in de lengte met het schuurpapier, dat u om het schuurblok heem wikkelt. Zo heeft u goed grip en wordt alles mooi regelmatig. Eventuele krassen schuurt u gewoon voorzichtig weg doordat u er meermaals lichtjes overheen gaat. Een kleurolie of een blanke olie zijn beiden prima opties om een eiken tafel te behandelen. Na het schuren maakt u de tafel stofvrij en zet u de tafel rustig in de olie. Vergeet de randjes, onderkant en de kopse kanten hierbij niet. Na het olieën wrijft u met een schone doek als het ware de olie eraf, goed poetsen is hierbij een goed idee. Na een half uurtje wrijft u de tafel nogmaals na en voilà: uw houten tafel staat weer jaren te stralen.

Natuurlijk kunt u een houten meubel ook lakken, beitsen of laten spuiten. Wilt u de behandeling zelf doen dan adviseren wij de tafel in de olie te zetten. Waarom?

Olie vormt een onderhoudsvriendelijke laag die niet alleen goed beschermt, maar ook geen stank of vervelende dampen afgeeft. U kunt uw eiken tafel dus gewoon in huis behandelen, zonder gesjouw naar buiten. Een ander voordeel van olie is dat de behandeling zo snel gaat. U bent niet meer dan een half uur kwijt aan het licht opschuren, afstoffen, inwrijven met olie en nawrijven. Een heel ander verhaal dan bij het tijdrovende lakken. Wilt u de olie nog dieper in het hout laten trekken? Laat uw tafel dan 10 dagen vrij van vocht. Even geen kringen maken en geen nat doekje eroverheen. Daarna geniet u van de prachtige natuurlijke uitstraling van gezond hout.

Welke olie gebruikt u het beste?

Er zijn tal van olieën beschikbaar voor het goed behandelen van een eikenhouten tafel. Sterker nog, de keuze is zo groot dat het niet altijd makkelijk is om de juiste olie voor uw tafel uit te kiezen. Wij hebben de beste ervaringen met de volgende olie: RMC Oil Plus 2C. RMC Oil Plus 2C olie kleurt het hout niet alleen fraai, maar beschermt het ook. U hoeft hiervoor slechts 1 laag aan te brengen. Gebruikt u er ook een accelerator bij dan wordt een snelle droging gegarandeerd. Al met al wordt de bescherming van een superieure kwaliteit.

• RMC Oil Plus 2C is bij ons verkrijgbaar in 7 trendkleuren: fraaie vergrijsde of juist diepe tinten.
• De olie verrijkt door zijn samenstelling de natuurlijke uitstraling van uw eikenhouten tafel.
• Uw tafel wordt zeer eenvoudig in onderhoud.
• Er ontstaan geen aanzetten of lelijke overlappingen.
• Deze olie kan op elk type hout gebruikt worden. Dat maakt hem veelzijdig inzetbaar, u kunt hem bijvoorbeeld ook voor een houten kast of houten bankje gebruiken.
• De olie is zeer goed resistent tegen slijtage.