Hoe vaak koop je nu een nieuwe eettafel? 1x in de 5 jaar? Waarschijnlijk veel minder vaak. Waar moet je nu op letten wanneer je een nieuwe tafel koopt? We gaan hier uit van een houten tafel aangezien Meneer van Hout alleen houten tafels verkoopt. 

De hoogte van een eiken tafel, 75cm - 80cm

In vergelijking met vroeger, worden er tegenwoordig steeds vaker stoelen met armleuning bij een eettafel gezet. Het zit natuurlijk erg comfortabel als je gezellig met je vrienden om de tafel een glas wijn drinkt, maar je zult ook niet de eerste zijn die met de ellebogen tot aan de schouders zit tijdens het eten! Er zijn daarom enkele punten waarop gelet moeten worden bij het kopen van een tafel.

Wel of geen stoelen met armleuning? Een tafel is tussen de 75cm en de 80cm hoog, afhankelijk van uw lengte. Mensen tussen de 175-190cm zitten prima aan een tafel van 77-78cm hoog. Ben je langer, dan mag de tafel hoger zijn. Ben je minder lang, dan mag de tafel soms wel 75-76cm zijn. Indien er stoelen met armleuning gekocht worden en je bent onder de 175cm, dan wordt het soms erg moeilijk om goed aan een houten tafel te eten. Dit komt omdat bijna elke houten tafel een regelwerk/ scheen onder het blad heeft zitten, deze is voor de constructie en stevigheid. Indien je deze weg zou halen is de tafel niet meer stabiel. 

Kortom, wél of geen stoelen met armleuning en denk aan de hoogte van de tafel m.b.t. uw lengte! Sommige mensen denken wel eens gewoon een stuk van de poten af te zagen.. Pas hiermee op!.. Anders komen namelijk uw benen tegen het regelwerk aan en is de tafel misschien weer te laag!..

De grootte van een eiken tafel

Bij het kopen van een tafel wordt er al snel gekozen voor een té grote tafel. 20cm langer maakt vaak al een groot verschil. Vaak staat de toekomstige ruimte nog leeg en is het moeilijk om in te schatten hoe groot uw toekomstige tafel moet zijn. Daarnaast wordt er ook vaak vergeten dat er nog stoelen aan de tafel komen te staan. Dit zorgt ook nog eens voor minder ruimte in uw toekomstige keuken of kamer. Probeer daarom eerst een vergelijkbare afmeting tafel uit en kijk hoe het bevalt. Indien dit niet mogelijk is, probeer dan een plaat of stuk karton op de juiste hoogte uit! Niet op de grond leggen, dit geeft namelijk een verkeerde indruk!

Gebruik en onderhoud van een eiken tafel

Het gebruik en onderhoud van een tafel is ook erg belangrijk voordat u overgaat tot het kopen van een eiken tafel. Denk hier dan vantevoren ook goed over na! Indien u voor een robuuste eiken tafel gaat, kunt u deze ook met groene zeep onderhouden en af en toe opschuren. Indien u geen vlekken of kringen wenst, is olie of lak een prima oplossing.

Eiken tafels in het algemeen, zijn voornamelijk geschikt als u op zoek bent naar een warmere en gezelligere uitstraling. Indien u op zoek bent naar een sterielere uitstraling zult u voor een andere materiaalsoort moeten kiezen bij het kopen van een tafel.

Meneer van Hout heeft de beste partner in de vorm van Rubio Monocoat.

Rubio Monocoat olie is gebaseerd op een moleculaire bindingstechnologie waarbij de natuurlijke ingrediënten van het product zich binden met de bovenste vezels van het hout. Deze signatuurtechnologie die het hart vormt van al onze olieproducten zorgt ervoor dat we ecologische producten kunnen aanbieden die duurzaam, economisch en uiterst gebruiksvriendelijk zijn.

Wat maakt Rubio Monocoat zo bijzonder?

 • Kleurt én beschermt in 1 laag.
 • 40 standaardkleuren.
 • Respecteert de typische 'look and feel' van het hout.
 • Milieuvriendelijk: 0% VOC!
 • Bevat geen water.
 • Eenvoudig te onderhouden. 
 • Duurzame bescherming.
 • Hoog rendement : 30-50m2/L
 • Kan op alle houtsoorten toegepast worden.
 • Zeer goede slijtvastheid.
 • Waterbestendig.
 • Hittebestendig.

Verschillende stijlen en designs

Zoveel mensen, zoveel wensen. Er is een enorm aanbod van tafels beschikbaar. Tafels met 1 poot, 2 poten 6 poten, verschillende hoogtes in de bladen, verzin het maar en het is al ontworpen. Vaak zijn tafels maar van tijdelijke aard en na enkele jaren geen gezicht meer. De traditionele tafel met overstekend blad was vroeger al standaard en dit zal niet snel veranderen. Uiteindelijk gaat het erom dat u een tafel koopt die bij u past en waar u nog jaren lang van zult genieten! Houd er dan rekening mee dat veel trends maar een korte tijd meegaan!

Hieronder nog een aantal belangrijke tips bij het kopen van een nieuwe tafel:

 • Een eettafel moet functioneel zijn. Ben je op zoek naar een leeftafel, dan is verstandig om voor een grotere tafel te gaan. Heb je beperkte ruimte in je huis voor een tafel? Kies dan voor een kleinere eettafel of ga voor een bartafel.
 • Waar wil je de eettafel neerzetten? De plaats van de tafel is bepalend voor het soort tafel en (eventueel) de stoelen die erbij kunnen. Als je een nieuwe tafel koopt, houdt dan rekening met de stoelen die erbij komen te staan. De stoelen moeten niet de muur raken, hierdoor beschadigen ze snel en zijn ze niet handig in gebruik. De stoelen aan de tafel hebben minimaal een meter ruimte naar achteren nodig. Meet nu de ruimte op die je wil gebruiken om de tafel te plaatsen. Haal vervolgens de ruimte van de stoelen plus een meter eraf. De ruimte die je overhoud, kun je gebruiken voor de nieuwe tafel.
 • De hoogte van de eettafel is ook van invloed, bij aanschaf van een tafel. Houdt bij de hoogte van de tafel rekening met de stoelen. De stoelen moeten onder de tafel geschoven kunnen worden, voor optimaal gebruik van de tafel.
 • Een eettafel is er in diverse vormen; vierkant, rechthoekig, rond of ovaal. Een rechthoekige of een vierkante tafel is het makkelijkst in een woonkamer in te passen. De stoelen staan er strak onder en je kunt eventueel de tafel met de kopse kant tegen een wand plaatsen. Met ronde of ovale tafels is dit niet mogelijk. Deze hebben meer ruimte nodig, omdat ze goed vrijstaand geplaatst moeten worden. Zodat er loopruimte en zitruimte voor de tafel en de stoelen is.
 • Wat ook belangrijk is bij de keuze voor een nieuwe eettafel, is dat de tafel aansluit bij de rest van uw interieur. Hierbij gaat het om de kleur, het soort materiaal, en de stijl. De stijl van je eetkamertafel is erg belangrijk, niet alleen moet het passen bij de rest van je huis. Ook moet je de stijl van de tafel mooi vinden. Ook het materiaal van je tafel, is bepalend. Kies je voor hout, metaal of toch liever RVS. Ieder materiaal heeft zijn eigen uitstraling. Hout past goed in een landelijk, klassiek en romantisch interieur. Als je kiest voor RVS of metaal, dan geef je de tafel een moderne en industriële uitstraling.
 • Let erop dat je lekker zit aan een eettafel. Probeer voordat je tot koop van een tafel overgaat de eettafel goed uit en voel of de verhoudingen tussen stoel en tafelhoogte goed voor jou aansluiten.